מאמרים > מנגנון היצירתיות להצלחה

מנגנון היצירתיות להצלחה

בקצרה

ד"ר מקסוול מלץ בספרו "The new psycho-cybernetics" מדבר על המנגנון להצלחה. במאמר זה סיכמתי ממילותיו בספר ואינטרפטציות שלי למידע שניתן. גאן תכירו את חמשת הדרכים להגיע אל הפעלה מיטבית של המנגנון להצלחה.

סטרס והמנגנון האוטומטי להצלחה

סטרס הוא מושג שכבר בשנות השישים קושר עם בעיות שונות, כגון: חרדה, דאגה, כיבים ועוד. זה מצחיק כי בשנות השישים לא ידעו מזה סטרס בכלל. לא היו הטכנולוגיות שיש כיום ומאפשרות לנו כל הזמן להיות מחוברים, מתקשרים ועם הלחץ לענות תוך שנייה על כל הודעה או מייל. כיום לאדם הממוצע יש פחות זמן איכות, פרטי, זמן של התחדשות. לכן היום הרבה יותר חשוב לכבוש את הלחץ והחרדה.

נוכל לשחרר את עצמנו מהרבה עומס הדאגה והחרדה, אם נכיר באמת הפשוטה, התנאים בהם נבראנו מאפשרים לנו לחיות בהצלחה בכל גיל באמצעות מנגנון היצירתיות שבתוכנו. כל שינוי טכנולוגי, חברתי או אחר מטופל ללא מגבלה באמצעות המוח ומערכת העצבים שלנו המופעלים על ידי המחשבה, המיינד. הטעות שלנו היא שאנחנו מנסים לשנות דברים ולפתור בעיות באמצעות המודעות וכוח הרצון. כאשר תפקידה של המודעות היא להציג ולזהות בעיות אבל לא נוצרה כדי לפתור אותן. אנחנו מוסיפים לחץ על ידי הרצון לעשות הכל, כאשר על מנת לשחרר לחץ צריך לתת את ה"בעיות" למנגנון ההצלחה האוטומטי שנו ולשחרר אחיזה בהן.

מתי המנגנון להצלחה פועל

מצב בו אדם תלוי לגמרי במחשבה מודעת וכוח הרצון שלו, הוא הופך זהיר מידי וחרד מידי לתוצאות. ב-1899 ויליאם ג'יימס, הדיקן של הפסיכולוגים האמריקאים כתב:  "ברגע שהתקבלה החלטה והביצוע הוא צו השעה, יש לדחות לחלוטין כל אחריות ודאגה לתוצאה." האם קרה לכם פעם שנתקלתם בבעיה נגיד מחסום של כתיבה או תרגיל במתמטיקה שלא עזר כלום לא הצלחתם לפתור, בטוח שכן, אז אתם בטח מכירים את זה שכאשר ששחרתם והלכם לישון למחרת מחסום הכתיבה נפרץ או התרגיל פתאום היה פשוט לפתרון. במהלך השינה והשחרור מהלחץ להגיע לתוצאה הפתרון הגיע מאליו דרך המנגנון האוטומטי להצלחה. דבר דומה קרה לסופר רב המכר "חשוב והתעשר" נפוליאון היל שנדרש ע"י המוציא לאור למצוא שם לספר תוך 24 שעות (אחרי חודשים של חוסר הצלחה) או שיקראו לו "הבודל והנודל", הוא ניסה למצוא שוב שם בצורה מודעת אבל מהר ויתר והחליט לתת לתת מודע שלו לעבוד והלך לישון צהרים, כשקם השם פשוט הופיע לו בראש. שימו לב שהמוח שלו השתמש בכותרת הנוראית המומצאת "הבודל" זה "חשוב" ו-"והנודל" זה "והתעשר".

כותבים שמצליחים להוציא המון חומר, כמו דן קנדי: עורך ספרים, כתב 9 ספרים, המון מאמרים, בעל ירחון חודשי, יצר המון קלטות שמע, וקופירייטר עסוק לפרסום, משתמשים במנגנון האוטומטי הזה להצלחה. דן קנדי משתמש במנגנון כמו מאסטר ככה שהוא יכול לקום ו'לשפוך' את הכתיבה למקלדת לאחר שנת לילה בה הכל נכתב בשבילו.

מה שעובד לכותבים אלה יכול לעבוד גם בשבילנו. האצלת סמכויות למנגנון ההצלחה ליצירה, לדוגמא: לטובת פתרון בעיות, הוא משהו שמקובל בכל העולם. "רעיונות", כתב לנוקס ריילי הנשיא של NBC, " מגיעים בצורה הטובה ביותר כאשר מוחנו מעורר בלי לעשות מאמץ. כאשר נוהגים ברכב, מתגלחים, דגים או צדים לדוגמא. או משוחחים שיחה מעוררת עם חבר. חלק מהרעיונות הטובים ביותר מגיעים ממידע שקראנו במקרה בתחום שלא קשור לעבודה שלנו כלל."

איפה אפשר להכשיל את המנגנון?

מאמץ מודע מעכב ותוקע את המנגנון להצלחה. לדוגמא אנשים המסורבלים חברתית זה בגלל המודעות יתר לכל פעולה שהם עושים ומה יחשבו עליהם. אנשים אלה מעכבים את המנגנון היצירתי להצלחה. אם הם יכלו להרפות, להפסיק לנסות ולא לחשוב על ההתנהגות שלהם כל הזמן, הם יכלו לפעול באופן יצירתי, ספונטני ו"להיות הם עצמם".

בספורט, נאמר, "אי אפשר לנצח על ידי משחק כדי לא להפסיד". בחיים, אפילו במצבים יומיומיים, אנו זה כנראה אותו דבר. למעשה, משחק לא להפסיד רק משמש מייצר ומגביר את הלחץ, ובכך הסבירות לעשות טעויות גדלה, לא להיפך.

brain, mind, psychology-2062057.jpg

ארבע רמות הלמידה

  1. חוסר יכולת לא מודעת – אתם לא יודעים שאתם לא יודעים
  2. חוסר יכולת מודעת – השלב הכואב אתם יודעים שאתם לא יודעים משהו והוא קשה לכם מאד לביצוע.
  3. יכולת מודעת – אתם כרגע יכולים לבצע את הדבר אבל זקוקים למאמץ כדי לעשותו.
  4. יכולת לא מודעת – מה שהיה קשה הופך לאוטומטי.

רמות למידה אלו מתאימות לרוב מצבי החיים בין שאנו לומדים לקשור שרוכים או ללמוד להשתמש במחשב כילדים.

מה שמאוד חשוב ומרגש זה כמה אתה יכול להאיץ התנועה במעלה סולם ארבע השלבים של הלמידה הזה, וכמה לחץ אתה יכול להוריד, באמצעות פסיכו-קיברנטיקה.

המנגנון להצלחה אמור להוביל אותנו לשלב הרביעי דרך הפעלת המכונה היצירתית שבתוכנו.

חמשת המרשמים לשחרור המנגנון היצירתי להצלחה

  1. לאחר קבלת החלטה, התמקדו בתמיכה בה, לא בלהטיל בה ספק.

את המחשבה, הלחץ והדאגות שלכם זה הגיוני לשמור לזמן של לפני קבלת ההחלטה. האם יש סיבה לדאוג לאחר שהיא התקבלה? האם יש לנו אפשרות לשנות משהו לאחר קבלתה? לא. לכן עשו את החישובים לפני כן, בחנו את האפשרויות השונות ובחרו בפעולה. לאחריה שחררו כל דאגה אתם את שלכם עשיתם, מה שיבוא עכשיו יפגוש במערך מחשבה חדש על פי הצורך ואין טעם לדאוג לגבי ההחלטה שנעשתה.

איך לפעול?

שאפו להחלטיות רבה יותר בעניינים קטנים, כדי להראות לעצמכם בעיניי עצמכם שאתם אנשים החלטיים המקבלים החלטות ולא דואגים לגביהן לאחר מכן. אם במסעדה עם חברים, אל תהיה האדם שמתייסר מלבחור או אפילו משנה את דעתו לאחר מכן הזמנה. בחר משהו וסגור את התפריט. אם אתם קונים, בחרו ורכשו.

  1. הסוד הוא להסתכל רק על הכאן ועכשיו.

יש צורך לשקול במודע יעדים, להעריך התקדמות ולבנות תוכניות, אבל חשיבה כזו צריכה להתרחש בזמן ובמקום המתאים. שאר הזמן, במודע לתרגל את ההרגל של "לא לקחת מחשבה חרדה למחר" על ידי מתן כל תשומת הלב שלך לרגע הנוכחי. המנגנון היצירתי פועל רק כאן ועכשיו אפילו לא בעוד דקה מעכשיו. אז כן צרו תוכניות למחר, אך אל תחיו מחר או בעבר. המנגנון פועל בצורה מיטבית כאשר אתם מתרכזים בכאן ועכשיו, הוא יודע להגיב לסביבה אם אתם פועלים בהווה, כשתשומת ליבכם נמצאת פה ועכשיו. הוא לא יכול להגיב בהצלחה למה עלול לקרות, רק למה שקורה כרגע.

תרגיל מנטאלי לחיזוק

אחרי שעזבתם מקום, כמו מסעדה או חנות, עצרו ותראו כמה אתם יכולים לזכור ולתאר בבירור ודיוק את המקום. כדי לחזק את כוחות ההתבוננות שלכם לקראת האתגר הזה, האטו את עצמכם (הקצב שלכם) באופן אוטומטי והיו "שם" יותר (בכל מקום שאתם נמצאים).

  1. נסו לעשות דבר אחד כל פעם.

סיבה נוספת לבלבול, הם ההרגל האבסורדי לנסות לעשות הרבה דברים בבת אחת. התלמיד לומד וצופה בטלוויזיה במקביל. איש העסקים, במקום להתרכז רק בלהכתיב את המכתב שהוא מכתיב כעת, הוא חושב על כל הדברים שהוא צריך להשיג היום, או אולי השבוע, ובאופן לא מודע מנסה נפשית להשיג את כולם בבת אחת.

לחץ, דאגה וחרדה לא נגרמים מהעבודה, אלא מהגישה הנפשית שלנו, שהיא, "אני צריך להיות מסוגל לעשות את זה בבת אחת." אנחנו נעשים עצבניים בגלל שאנחנו מנסים לעשות את הבלתי אפשרי, ובכך עושים חוסר תועלת ותסכול בלתי נמנע. האמת היא שאנחנו יכולים לעשות רק דבר אחד בכל פרק זְמַן. כשמבינים זאת כאמת הפשוטה והברורה, מאפשר לנו להפסיק נפשית לנסות לעשות את הדברים ליד ולרכז את כל המודעות שלנו, כל ההיענות שלנו, על הדבר האחד הזה שאנחנו עושים עכשיו. כשאנחנו עובדים עם הגישה הזו, אנו רגועים, אנו משוחררים מתחושות החיפזון והחרדה, ואנחנו מסוגלים להתרכז ולחשוב במיטבנו.

אל תפלו למה שכל העדר עושה וזה מולטיטסקינג. מנהיגים, מקצוענים ואנשים מצליחים מתמקדים במשימה אחת בכל פעם ולא נותנים לעצמם להיות מוסחי דעת, הם מקדישים 100% מתשומת הלב שלהם לדבר יחיד.

משל שעון החול משווה את כל המשימות, בעיות לפתרון ודברים לעשות שיש לנו לגרגירי החול בשעון החול. בכל רגע נתון בשעון רק גרגר חול אחד יכול לעבור. מנגנון ההצלחה שלנו פועל היטב כאשר אנו פועלים בטור, המשימות שיש לנו לעשות מסודרות כך שיבואו אחת אחרי השנייה ואנו מבצעים אותן אחת אחת ולא לנסות להשתלט על כמה משימות במקביל. זה גם יוריד לכם את הלחץ וגם המהירות בה הן יתבצעו כאשר יש מיקוד תהיה מהירה יותר.

פעולה אפשרית

רכשו שעון חול והניחו אותו במקום בו אתם עובדים רוב הזמן, במקום שיתפוס את עיניכם לעתים קרובות. מניחים עליו שלט קטן או לידו "גרגר אחד בכל פעם".

  1. לישון על זה.

אם נאבקתם בבעיה כל היום בלי התקדמות נראית לעין, נסו לבטל אותה ממוחכם ולא לקבל החלטה עד שתהיה לכם הזדמנות "לישון על זה". המנגנון היצירתי שלכם עובד הכי טוב כשאין יותר מדי התערבות מהאני המודע שלכם. בשינה, המנגנון היצירתי יש הזדמנות לעבוד ללא הפרעה של האני המודע.

בסיפור האגדה על הסנדלר והגמדים, הסנדלר מצא שאם גזר את העור, והניח אותו לפי הדפוס הרצוי לפני שהלך לישון, גמדים קטנים הגיעו ולמעשה חיברו את הגזרים יחד לנעל בשבילו בזמן שהוא ישן. עובדים יצירתיים רבים השתמשו בטכניקה דומה מאוד. אשתו של תומס אדיסון אמרה שבכל ערב בעלה היה הולך לישון וסוקר במוחו הדברים שהוא קיווה להגשים למחרת. לפעמים, הוא היה מכין רשימה של העבודות שרצה לעשות ובעיות שהוא קיווה לפתור. "תנומות החתול" הידועות של אדיסון היו הרבה יותר מסתם הפוגות מעייפות. ג'וזף רוסמן, בפסיכולוגיה של ההמצאה, אומר, "כשהיה המום ממשהו, הוא היה מתמתח בסדנה שלו ובחצי נמנום, קיבל רעיון ממוח החלומות שלו שעזר לו עם קושי מסוים".

אז אם אתם מתקשים עם משהו, רשמו את מה שאתם רוצים לעשות או חשבו על הדברים, שחררו אותם ונסו לנמנם או לישון על זה ותקומו בלי נדר עם הפתרונות.

  1. להירגע בזמן העבודה.

לקחת כמה רגעים ולחזור לנשימות בזמן העבודה. אפשר לשבת בכיסא ופשוט להתרכז בשאיפה ובנשיפה למשך 2 דק' כדי לחזור להרגעות.

עוד אפשרות היא נסו לזכור איך הגוף שלכם מרגיש כשאתם רגועים, איך כל חלק בגוף מרגיש: הראש, הכתפיים, החזה, הזרועות, האמות, כפות הידיים, הבטן, האגן, הירכיים, השוקיים וכפות הרגליים. כשאתם מרגישים לחוצים נסו לעצום את העיניים לרגע ולדמיין את הרוגע או פשוט הזכרו איך זה מרגיש כשאתם רגועים.

אז אם נסכם:
הפעלת המנגנון היצירתי להצלחה דורש:
1. להוריד מאמץ מודע כדי לפתור בעיות
2.אל תפקפקו בהחלטות שעשיתם
3. חיו בהווה כשאתם עושים משהו אל תחשבו על משהו אחר
4. עשו דבר אחד בכל פעם (משל שעון החול), מולטיטסקינג הוא לחובבנים.
5. שינה לפתרון בעיות ורגעי הירגעות בזמן עבודה.

 

אהבתם את המאמר? שתפו אותו עם מי שאתם חושבים שיקבל ממנו תובנות.

אם אתם רציניים לגבי הבריאות שלכם ורוצים לשנות אותה באופן מלא ולתמיד, לחצו על הכפתור ותתחילו לעבוד איתי בדרך לשם. כשנעבוד יחד, אתמוך בכם במסע לשינוי בריאותי מהיר ביותר עם כל הכלים שיש ברשותי.

רוצים בריאות שלמה ללא התנגדות? נסו את תכנית

איפוס ואיזון

יצירת בסיס בריאותי חזק לאיכות חיים גבוהה בזמן קצר